CFS-Holstebro. 2018

Public commission, 2018


Commission in three parts
Center for Sundhed Holstebro

Mange mulige former for orden

Til det nybyggede Center for Sundhed Holstebro har billedkunstneren Pernille With Madsen skabt tre kunstværker, der fungerer som integrerede elementer i bygningen.

Straks man kommer ind ad døren og befinder sig i bygningens atrium, står man på et råt betongulv med cirkler og kvadrater i farvet beton og marmor. Når man fortsætter videre op på de øvre etager for at besøge en af de mange afdelinger dér, bliver man opmærksom på et område af væggen, der er bearbejdet som et relief af udskårne ellipseformer med en baggrund af bladguld. Og har man i stedet et ærinde i Gråkjær Arena, går man i en passage langs et vævet tæppe, der minder om et forløb af filmiske sekvenser.

Pernille With Madsens udsmykning er med andre ord en del af oplevelsen ved at færdes i Center for Sundhed. Alt efter hvordan man bevæger sig rundt i bygningen, vil man møde de tre værker og den sammenhæng, de udgør. Det er for eksempel et væsentligt fællestræk ved værkerne, at Pernille With Madsen har overført klassiske greb for ud-smykning til nutiden. Specielt barokperiodens geometriske marmorgulve, forgyldte vægrelieffer og vævede tapeter har en inspiration for udformningen af de tre værker. Man kan se dette som en måde at tilføre bygningen en historisk dimension, hvilket for eksempel giver sig til kende i anvendelsen af materialer, hvor marmor sidestilles med beton, bladguld med gipsplade og det vævede tapet med digitalt fotografi. Eller i måden hvorpå den strenge orden, der kendetegner barokkens anvendelse af geometri, er sat i bevægelse og nu angiver mange mulige former for orden. Dette kan opleves som et frirum for den der færdes i bygningen. For, med Pernille With Madsens egne ord, så er det ganske givet ‘en almen menneskelig ting at overveje systemer. Ikke nødvendigvis som en bevidst handling, men som en simpel form for meditation. På den måde får man en pause fra at tænke på noget konkret eller praktisk, og kan i stedet tænke på noget abstrakt, der har en egen logik, og som man ikke behøver at
finde resultatet på’.